Pasiunea pentru ceasurile de mână poate apărea brusc și poate crește pe măsură ce înaintezi în vârstă. E o pasiune care, la un moment dat, se poate dovedi foarte scumpă, fiindcă există atât de multe branduri de ceasuri care scot pe piață produse de o calitate excepțională, atât din punct de vedere funcțional cât și al designului. Dincolo de ele, însă, există, desigur, și ceasuri care să nu-ți golească buzunarele și conturile. Ele sunt produse de companii care și-au creat în timp un excelent renume în domeniu. Să trecem în revistă 7 dintre acestea:
Timex
Timex produce atât ceasuri digitale, cât și analogice. Principalul concurent al companiei este Casio, fiindcă ambele branduri acționează pe zona de ceasuri durabile și cu prețuri mici. Începând cu înlocuirea curelei, totul se situează în gama de jos a prețurilor, atât la Timex cât și la Casio.
Ceasurile Timex oferă valoare și, mai mult decât atât, această companie are renumele de a fi inovativă. Timex inventează, reinventează și definește ceasurile ieftine și de calitate. Unul dintre modelele cele mai populare create de Timex este The Weekender (foto), care vine cu o carcasă de alamă, capac din sticlă minerală și o curea de nylon, care se poate schimba foarte ușor.
Citizen
Citizen a lansat atât de multe ceasuri purtând eticheta Eco-Drive, încât ai multiple posibilități în a alege un ceas bun dintr-o gamă variată de prețuri. Citizen produce ceasuri excelente, și nu e de mirare că acest brand a devenit ceasul oficial al companiei Walt Disney și al parcurilor de distracții Disneyland.
Principala calitate a ceasurilor Citizen este că nu au uitat ce înseamnă garanția completă și un excelent serviciu-clienți. Nu contează dacă ceasul tău Citizen are o vechime de 5, 10 sau 20 de ani, oamenii lor vor face tot ce le stă în putință să-ți rezolve problema apărută. Să nu uităm că Citizen este o companie fondată în anul 1918, în Japonia, mai întâi ca Shoukousha Watch Research Institute, primul ceas fiind lansat pe piața din Țara Soarelui Răsare la șase ani de la înființare, și denumit Citizen de către primarul orașului Tokyo.
Tissot
Elvețienii știu cel mai bine să facă ceasuri și nu degeaba a apărut expresia „precizie elvețiană”. Tissot e un producător de ceasuri a cărui istorie începe, hăt, la 1853 (fondată de un tată, înpreună cu fiul său, în Neuchatel), de-a lungul deceniilor compania devenind partenerul oficial pentru multe competiții și campionate de motociclism, scrimă, curse de mașini etc. Au avut (și au) de îndurat o competiție acerbă, dar elvețienii de la Tissot au reușit să țină steagul sus și să facă față oricărei concurențe, fiindcă ceasurile lor sunt printre cele mai bune.
Tissot a fost în primele rânduri ale producătorilor de ceasuri mecanice. Designurile minimaliste și clasice au fost cele care au definit acest brand, menținându-l sus, în topuri. Ceasurile Tissot nu sunt la fel de ietfine precum cele produse de Casio sau Timex (este cel mai scump brand din această listă), dar, cun un plus de efort financiar, îți poți achiziționa un model pe care să-l incluzi în colecția personală, cu atât mai mult cu cât valoarea lui va crește pe măsura trecerii timpului.
Fossil
Am putea spune că, în prezent, ceasurile Fossil aduc cel mai bun raport calitate-preț-design, având un succes enorm pentru că arată bine, sunt versatile și costă relativ puțin. Privește, de pildă, la modelul Grant Blue Silvertone (foto), o mică operă de artă, cu carcasă de oțel, de 44 mm, cu cadran albastru. Fossil oscilează între prețurile celor de la Casio și calitatea celor de la Citizen, aducând în prim plan elemente de design clasic, transpuse în forme moderne.
Există multe ceasuri Fossil cu designuri minimaliste, care folosesc cum nu se poate mai bine numeralele romane, în combinație cu carcase de oțel, cadrane cu sticlă minerală și curele de toate felurile. Fossil e o companie americană, fondată în 1984 de Tom Kartsotis, care, în timp, a achiziționat și alte branduri cunoscute, una dintre cele mai bune și interesante fiind cea a danezilor de la Skagen.
Casio
Cine nu a auzit de modelele G-Shock sau Edifice? Casio e un colos american al producției de ceasuri, care oferă modele extrem de accesibile și care a devenit un adevărat „clasic” pe segmentul lui. Chiar dacă nu întotdeauna debordează de frumusețe, ceasurile Casio, cu ale lor carcase de oțel inoxidabil și cuarț digital, integrează materiale de calitate, la prețuri mici.
Partea bună la Casio este că acest brand nu se oprește la producția de ceasuri digitale, ci a intrat și pe piața de ceasuri inteligente, pe care încearcă să le ducă la un nivel superior. Cu alte cuvinte, Casio e o companie aflată în perpetuă evoluție, încă de la înființarea ei, în anul 1946, în cartierul Shibuya din Tokyo.
Daniel Wellington
Poți detecta cu ușurință un ceas Daniel Wellington după designul brățării. Iar designul general, selecția de culori și ceea ce ascund în spatele carcasei – toate sunt elemente care definesc forța oferită de modelele DW. Pentru că Daniel Wellington e unul dintre cele mai rafinate și minimaliste branduri de ceasuri de pe piață. De ce? Fiindcă a rămas întotdeauna la ce știe să facă mai bine și nu s-a îndepărtat de la propriile viziuni cu improvizații inutile.
Pentru conformitate, Daniel Wellington este o companie suedeză, fondată în anul 2011 de către Filip Tysander, care are birourile în Stockholm, dar subsidiare în peste 25 de țări. Ceasurile DW sunt manufacturate în China, desenate în Suedia și folosesc un mecanism cu cuarț făcut de compania japoneză Miyota. Gama clasică a brandului Daniel Wellington denumește ceasurile după orașe din Marea Britanie. Cele mai de succes strategii de promovare ale acestui brand se desfășoară pe Instagram.
Hamilton
Înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, o mulțime de companii au dat faliment, ca urmare a Marii Crize. Nu și Hamilton, o companie de ceasuri inițial elvețiană, înființată în Bienne, care produsese primul ei ceas în anul 1893. Odată cu trecerea timpului, compania a devenit americană, iar între cele două războaie mondiale producția de ceasuri Hamilton a înflorit, în timpul celui de-al Doilea Război, orientându-și modelul de business spre zona armatei.
După război, Hamilton și-a câștigat reputația de a fi compania care asigură cel mai bun serviciu-clienți, oamenii descoperind rapid că dacă e să aibă o garanție solidă pentru un ceas, atunci aceea va fi oferită de Hamilton. La aceasta s-a adăugat designul deosebit, indiferent că vorbim de ceasurile în sine sau de curele, iar astăzi ceasurile Hamilton sunt accesibile și extrem de fiabile.
Citește și: 5 ceasuri subțiri și minimaliste pentru bărbați
Leave a Reply