Are puţin peste 40 de ani, iar unul dintre cei mai mari producători de ceasuri din lume l-a poziţionat în topul primilor 10 ceasornicari din lume. Mihai Ceciu este primul român care a studiat în cea mai bună şcoală elveţiană a ceasornicarilor de lux si deşi nu a dus lipsă de oferte din toată lumea, a ales să se întoarcă în România.
În laboratorul de la Bucureşti, exact în locul în care în urmă cu aproape 50 de ani se fabricau ceasurile Orex, Mihai Ceciu restaurează orologii de lux. Este primul ceasornicar român şcolit în Elveţia.
Mihai Ceciu, orologier: „Te învaţă să vezi altfel. Te învaţă să vezi lucruri pe care le observăm, dar nu le vedem. Ne uităm la ele, dar nu le vedem”.
Înainte să ajungă în ţara ceasurilor de lux, pe când avea doar 18 ani, Mihai Ceciu a lucrat mai întâi ca ucenic, apoi şi-a deschis un atelier propriu în oraşul natal, Ploieşti. Ştia însă că poată să facă mai mult de-atât.
Mihai Ceciu, orologier: „În acea perioadă ceasornicăria, din nefericire, era pe acelaşi nivel cu cizmăria, cu tocilăria, era o meserie fără viitor, o meserie care îţi dă o satisfacţie în ziua respectivă că ţi-a ieşit ceva şi cu asta basta.
A apărut această ambiţie, ok, sunt ceasornicar, într-adevăr sau îmi place foarte mult, dar măcar să fiu cel mai bun. Că dacă este aşa, poate schimbăm un pic din această imagine nefericită”.
Pentru a reuşi să schimbe ceva în acest domeniu, Mihai Ceciu a făcut sacrificii mari. Ziua era student, iar noaptea ceasornicar. Avea nevoie de economii pentru a reuşi să studieze orologeria în Elveţia.
Mihai Ceciu, orologier: „Mi-am făcut planuri foarte serioase, m-am dus la şcoală, la Facultatea de Mecanică Fină, lucram 8 ore la servici, mai veneam acasă mai lucram câteva ore, am economisit bani cred că vreo patru ani de zile.
Când am fost să vorbesc, am trimis mail şi le-am spus că nu mă pot lăsa să plătesc în rate. Că nu am toţi banii. Şi au spus: bine, dar trimite-ne ceva, măcar o recomandare. Era pentru prima oară când cineva din România venea la această şcoală”.
Gâjgan Gheorghe, ceasornicar: „A fost o mândrie pentru breasla noastră, că avem şi noi un urmaş care ne face cinste”.
Gheorghe Gâjgan l-a cunoscut pe Mihai pe vremea când era ucenic în Ploieşti. I-a urmărit evoluţia de-a lungul anilor, iar după întoarcerea de la studii i s-a alăturat. De peste 14 ani formează o echipă.
Gâjgan Gheorghe, ceasornicar: „Aş putea spune că am redescoperit meseria. Ce făceam noi înainte, cum spunea Mihai, era cizmărie”.
Tot ce a învăţat în Elveţia, Mihai aplică în laboratorul său din România. Repară şi restaurează ceasuri de lux, unele vechi de zeci de ani, altele cu o istorie aparte. Colaborează cu Muzeul Ceasului din Ploieşti, singurul de acest fel din România. Printre cele peste 4000 de piese care se află aici, putem găsi ceasuri care au aparţinut unor personalităţi ca Alexandru Ioan Cuza, regele Carol I sau a primei jurnaliste din Romania, Maria Rosetti.
Mihai Ceciu – orologier: „Un ceas încărcat de istorie creează aşa o emoţie în atelier. Încărcătura aceasta istorică este ceea ce le dă valoare. Ceasul Mariei Rosetti a fost o provocare tehnică. Aceasta este o piesă de istorie, o mărturie că am fost de mult de tot, am fost pasionaţi de ceasuri.”
Tatiana Ristea, şef de birou la Muzeul Ceasului: „Trebuie să vă spun că noi mai avem colaboratori pe domeniul restaurării de piese, dar de departe cele mai reuşite restaurări şi cele mai complexe i le datorăm lui Mihai Ceciu şi laboratorului lui. E vorba de foarte multă pasiune. Şi pasiunea cu talentul şi cu şcoala, iată că dau un rezultat extrem de valoros.”
Paradoxal, Mihai Ceciu este un ceasornicar care nu poartă ceas. Are si un motiv bine intemeiat pentru aceasta alegere.
Mihai Ceciu, orologier: „Cred că luxul suprem acum este să nu te uiţi la ceas. Din ce am observat ceasurile sunt de fapt un simbol al statutului social şi pentru a demonstra că eşti sus trebuie să ai şi un ceas foarte scump. Îţi dă un sentiment poate de putere, poate de siguranţă, când ai un ceas deosebit pe mână te simţi diferit.”
Pe lângă restaurările migăloase, care de cele mai multe ori vin ca o provocare, Mihai Ceciu a dezvoltat în România şi o ramură de service cu vânzare.
Alina Chiru, specialist în comunicare: „Asigurăm servisarea pentru foarte multe branduri de ceasuri, nevoia unui magazin de ceasuri pre-owned s-a dezvoltat într-un mod natural. Ce înseamnă ceasuri pre-owned? Ceasuri second hand. Clienţii noştri, având o foarte mare încredere în noi, în urma lucrărilor executate în laborator vin şi ne solicită ajutorul în momentul în care vor să-şi vândă un ceas sau o parte din colecţia personală”.
Mihai Ceciu, orologier: „Cel mai scump ceas, actualmente, în magazin este un ceas cu indicaţii astronomice, ne indică răsăritul soarelui, ne indică zorile, apusul şi înseratul legat cu un calendar perpetuu. Ceasul este gravat, are rotor din aur, microgravură şi aşa o chestie foarte frumoasă, indică eclipsele de soare şi eclipsele de lună”.
Cel mai scump ceas din magazin costă aproape 30000 de euro. Însă pentru Mihai Ceciu, valoarea unui obiect nu se măsoară în bani.
Mihai Ceciu, orologier: „Ştiţi când am avut cele mai mari bucurii? Când am spus că este ceasul gratis. Pentru că a însemnat fie o bucurie din partea mea pentru anumite ceasuri rare şi am spus: a fost o onoare să lucrez pe ceasul ăsta.”
După o experienţă de peste 20 de ani în domeniul ceasurilor, românul, care se află în topul celor mai buni specialişti din lume, ştie că ora exactă nu se măsoară în secunde, minute sau ore.
Mihai Ceciu, orologier: „Lucrul cel mai important în viaţă? Să nu pierdem timpul”.
Leave a Reply